plukkala

Praha, Tsekin pääkaupunki

Vietin kuluneen viikon viehägttävässä Tsekin pääkaupungissa Prahassa. Laskujeni mukaan olin kaupungissa neljännen kerran, kahdesti sosialismin aikana ja nyt toisen kerran sen jälkeen. Oluen ystävänä pääsin paratiisiin. Maa on olutmaa viimeisen päälle.

On Praha täynnä "ihmeitäkin".

https://www.facebook.com/pekka.lukkala

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoittamani "ihme" löytyy viimeisen päivitykseni alapuolella seuraavana.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Just menit sinne, kun minä lähdin pois!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oluen kulutuksen suhteen on outoa, että sosialistinen aikakausi ei näyttänyt vaikuttaneen siihen mitenkään. Tsekeissä oli aina oluen kulutus maailman ennätysluokkaa ja "DDR":n sekä Saksan Liittotasavallan välillä ei koskaan ollut juurikaan eroa keskenään. Samoissa litramäärissä menivät.

Kulttuuri on järjestelmää voimakkaampi ihmisten arjen säätelijä useissa asioissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Makutottumukset ja tavat siirtyvät järjestelmästä riippumatta sukupolvelta toiselle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Prahassa (oma kokemukseni muutamalta päivältä) on erinomainen raideliikenne. Metroa on kolme pitkähköä linjaa, jotka leikkaavat kukin toisensa kaupunkikeskustan alapuolella, ja lisäksi liikennöivät siistit raitiovaunut.

Juutalaiskortteleiden alue on julkisen liikenteen ulkopuolella, vaikka sen sijainti on aivan keskeinen. Ikivanhaan tiiviisti rakennettuun kokonaisuuteen eivät sovellu sen enempää metroasemat kuin raskas katuliikennekään. Ymmärrettävää!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Julkinen liikenne toimii loistavasti. Taksikin on Suomen mittapuun mukaan lähes ilmaista. Pitää vain ennen autoon nousua sopia hinta etukäteen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mikähän siinä on, että tsekkitaksi ajelee Skodalla, sakemanni Mersulla ja ruotsalainen chaufför Volvolla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Mistäköhän mahtaisi johtua?

Muuten noihin automerkkeihin liittyen, luin jostain parisen vuotta sitten, että Skodalla on vähemmän laatuvirheitä autoissaan kuin muilla eurooppalaisilla merkeillä, Mersut mukaan lukien. Sen uskottiin johtuvan siitä, että Tsekinmaalla kaikki kokoonpanijat ovat eurooppalaisia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #8

Tuota voisi pitää jopa uskaliaana ajatusrakennelmana, joka johdattelee tekemään päätelmiä ei-eurooppalaisten työntekijöiden huolimattomuudesta. Autojen massatuotanto on kuitenkin valtaosin robotiikkaa.

Tässä perinteikäs eurooppalaisvalmistaja tekee pikkuautoja Napolin liepeillä, ja kohdassa 2:10 kuvaan saadaan jopa ihminen:

https://www.youtube.com/watch?v=NBpJdvwdapA

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Suurin osa tsekkitakseista todellakin oli mallia Skoda Superb joko sedan- tai farmariversiona. Joka tapaukseesa niissä on ruhtinaalliset jalkatilat takapenkillä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Oluen ystävänä pääsin paratiisiin. Maa on olutmaa viimeisen päälle".

Näin on ja toinen, tässä suhteessa yhtä ylivoimainen, maa on Belgia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Montako panimoa ja olutmerkkiä?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sitä lukumäärää ei tiedä kukaan (ainakaan minä) kun joka paikkakunnassa on oma panimo, luostareista puhumattakaan...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15

No, niin! Löytyihän sitä tietoa: "In 2015 worden er meer dan 1600 Belgische bieren opgelijst" (vuonna 2015 yli 1600 belgialaista olutmerkkiä pääsee listaan). Tässä lista koko komeudessaan:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Belgiassa olen juonut yleensä Duvelia. Se on kyllä olueksi voimakasta alkoholipitoisuudeltaan, mutta pidän silti sen mausta. Varsinkin, kun se tarjotaan sopivassa lämpötilassa oikean muotoisista laseista asiaan kuuluvan vaahdon kera aidossa atmosfäärissä.

Mutta mainittakoon kuitenkin, että jostain täysin subjektiivisesta syystä, jota en pysty erittelemään, en pidä Belgiasta kovin paljon maana verrattuna muihin eurooppalaisiin mannermaihin. Jotenkin piittaamattomia höseltäjiä. ;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Itse olen käynyt Belgiassa vain yhden ainoan kerran, joten en uskalla belgialaisista sanoa oikein mitään.

Tsekissä olen käynyt useasti, jo sosialisminkin aikana. Heistä uskallan sanoa, että he ainakin antavat turisterille itsestään ystävällisen, auttavaisen ja iloisen kuvan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17

Sekava, sotkuinen ja kaksikielinen, mutta silti hassunhauska maa; etenkin nuo flaamit... Silti, kuten jo aiemmin totesin, se on Tsekin ohella ainutlaatuinen olutparatiisi.

Duvel-olut on siitä paha, että se käy edelleen ja nousee varsin nopeasti päähän. Itse en pidä siitä ollenkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Flaamit ovat Belgiassa sellaisia sekundahollantilaisia. Hiukan järkiperäisempiä ja systemaattisempia kuin ranskankieliset, mutta eivät yhä "germaanisia" kuin hollantilaiset.

Tuo höseltäminen liittyi ennen kaikkea Belgian ranskankielisiin, joiden kanssa ei oikein mikään kirjallinen kommunikaatio luonnistu loogisen rationaalisesti. Olen kokenut sen työkarriäärillä useasti vuosikymmenten saatossa.

Eikös ole mukavaa tämä minun analyyttinen luonnehdintani, johon ei sisälly minkäänlaista stereotypiaa eikä ennakkoasennetta? ;)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #22

Niinkin äskettäin kuin viime keväänä Antwerpenin ja Amsterdamin välillä täpö täydessä junassa belgialaismies intoutui kertoilemaan näkemyksiään yhdestä sun toisesta aiheesta. Omaa kotimaataan hän kuvaili varsin tunteettomasti "keinotekoiseksi" Saksan, Hollannin ja Ranskan kolmioon perustetuksi valtioksi, joka tarkoitus alun alkaen oli riitapukareiden pitäminen erillään.

Rajariita ajatuksena sai minut lausahtamaan jotain Suomesta ja Venäjästä, ja silloin keskustelukumppanini totesi olevansa naimisissa venäläisnaisen kanssa. Hienoa tilannetajua osoittaen hän teki asian selväksi nopeasti, siis ennen kuin minä esimerkiksi ehdin ryhtyä ryöpyttämään venäläisiä oikein olan takaa. Terveellinen kokemus modernista maailmasta, jossa verkottuminen voi koskea ketä ja mitä tahansa: itäsuomalainen Venäjän naapuri saattaa sattumalta löytää paremman asiantuntijan vaikkapa Schelden laaksosta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itsellänikin sattuu olemaan myönteisiä kokemuksia niin Belgiasta kuin Tsekeistäkin. Olutkin oli varmaan hyvää mutta myös muuten elämä oli leppoisaa.

Tsekeistä tulee mieleen, että tehtaalla muuten tsekkiläisten työtoverien ohella oli yksi slovakki. Hän kertoi tulleensa Tsekkeihin, koska Tsekeissä on kauniimmat naiset...

Belgian Liegessä taas tuli käydyksi, kun olimme helmi-maaliskuun vaihteessa keikalla Aachenin liepeillä. Päätimme lähteä sunnuntaina katsomaan Liegeä ja koska sää oli todella hyvä, menimme autolla. Oluen juominen jäi siksi varsin vähiin mutta silmä lepäsi ulkoilmaterassilla istuskellessa, sillä upean kevätpäivän kunniaksi niin äidit kuin tyttäretkin olivat laittaneet ylleen parhaat kevätleninkinsä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Prahassa kävin ensimmäisen kerran loppukesällä 1974, jolloin ilahduin katujen sikäläisistä "nakkikioskista" mistä sai ainoastaan höyrytettyjä maissitähkiä. Todella maukasta voin kanssa!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Samoihin aikoihin minäkin. Me söimme kuitenkin varsin hyvin ravintolassa pimeästi vaihdetuilla rahoilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun 70-luvulla aloin tinkiä rahanvaihtajan kanssa Prahan kadulla yrittäen saada parempaa kurssia, niin vastaus oli:

"Nein nein, das ist der offizielle schwarze Kurs hier"

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Onhan tuota tuolla Prahassa kerran jos toisenkin tullut käytyä. Kaikki kerrat kuitenkin sosialistisen Tsekin (Tsekkoslovakian) aikana. Siellä Kaarlen sillan alla muuten oli ikimuistoinen olutilta, olin yksin liikkeellä (moottoripyörällä) kun pyörä jäi leirintäalueen bungalowiin, päätin käväistä kaupungilla ja oikein ratikalla.
Kuinkas ollakkaan en mennytkään Kaarlen sillasta yli vaan ajauduin sinne lähes sillan alla sijaitsevaan oluttupaan.
Aika kookas kuppila mutta vain neljä herrasmiestä, ainoat muut asiakkaat olivat keskittyneet vaahtokukkasen ihailuun. Istuin aika lähelle heitä, viereiseen pöytään ja kun tein tilaukseni (saksaksi) sain melkeinpä tuikeita katseita naapurista. Tarjoilija toi olueni ja piirsi tuopin aluseen ruksin ja vaihdoimme muutaman sanan ja kun selvisi, etten ollut saksalainen vaan suomalainen ilmeet muuttuivat heti, niin myöskin naapuripöydässä. Minut kutsuttiin sinne vieraaksi näiden sotilaspukuisten seurueeseen ja juttuja alkoi syntyä ja kun vielä selvisi, että olin Suomen armeijan palveluksessa...ei ei kyselty sotilaspuolestani mitään, seurueen jäsenet kertoivat omia juttujaan ja kun kaikki puhuivat saksaa, kyllä riitti juttua.
Selvisi sitten tämä prahalainen erikoisuuskin; kun tuoppisi oli tyhjä, tuli uusi; minulle selvitettiin, että kun tuoppi tuodaan pöytään, pitää ilmoittaa, että se on viimeinen. Lisäksi kerrottiin, että tämä everstiluutnantti, joka oli seurueen vanhin, oli ilmoittanut, että kaikki pantiin hänen "laskuunsa"; mikähän sekin lienee sitten.
Iltahan siinä vierähti yöksi ja minut vietiin leirintäalueelle everstiluutnantin virka-autolla ja täytyy sanoa, kyllä oli mielenkiintoinen ilta...mutta se seuraava aamu, ei puhettakaan reissun päälle lähdöstä; siispä jäin vielä päiväksi "toipumaan".
Oli se mielenkiintoinen ilta, vuosi oli muistaakseni 1975.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joo, Itä-Euroopassa kannattaa aloittaa englannilla, ja siirtyä vasta sitten saksaan, väärinkäsitysten välttämiseksi, nykyään ei välttämättä enää tarvitsekaan.